سالها است که چرم طبیعی جایگاه ویژهای در زندگی بشر داشته و بسیاری از تولید کنندگان از آن برای تولید پوشاک، کفش، کیف و … استفاده میکنند. به دلیل مزیتهای زیاد محصولات چرم طبیعی از قبیل: دوام، استحکام، زیبایی، جذابیت همیشگی، انعطاف پذیری و داشتن اصالت، افراد ترجیح میدهند به سراغ این جنس بروند و آن را خریداری نمایند.
اما وجود محصولات تقلبی و افزودنی چرم مصنوعی که از لحاظ ظاهری بسیار شبیه چرم طبیعی است، باعث شده تا افرادی که در چرم شناسی مبتدی هستند و در این خصوص سررشتهای ندارند، در تشخیص چرم طبیعی (Natural Leather) از چرم مصنوعی (Artificial Leather) دچار مشکل شوند و نتوانند کالای مناسبی را خریداری نمایند.
چرم طبیعی چیست؟
چرم طبیعی یا اصلی معمولاً به صورت مستقیم با روش دباغی پوست خام حیواناتی مثل گاو، گوسفند، بز و … به دست میآید. در روش دباغی یا همان چرم سازی در ابتدا پوست حیوانات را آماده سازی و پرداخت میکنند؛ چراکه ممکن است دچار فساد شده و از بین برود. سپس این پوست را برای ساخت چرمی پایدار، منعطف و قوی به دباغ خانه منتقل میکنند تا عملیات دباغی روی آن انجام شود. در این عملیات که توسط مواد گیاهی و به صورت فیزیکی و شیمیایی صورت میگیرد، نه تنها خصوصیات و ویژگیهای اصلی چرم تغییر نمیکند، بلکه از لحاظ سطح رویی به جهت مقاومت در برابر نفوذ میکرو ارگانیسمها نیز عملیات مقاوم سازی روی چرم صورت میگیرد.
چرم مصنوعی چیست؟
چرم مصنوعی از مواد پلیمری یا پلاستیکی به نام پلی اورتان یا همان PU و PVC تولید و ساخته میشود. برای تولید چرم مصنوعی از دو روش تَر و خشک استفاده میشود که هر کدام از این روشها شرایط مربوط به خود را دارند. میتوان گفت علت اصلی تولید و استفاده از چرم مصنوعی که به آن چرم صنعتی یا غیرطبیعی هم میگویند، گران قیمت بودن چرم طبیعی است.
روشهای تشخیص چرم طبیعی از صنعتی
- تست قطره آب
- بررسی لایههای محصول چرمی
- بررسی پرزهای چرم
- دیدن حفرههای سطحی چرمی
- بررسی لبههای محصول چرمی
- دقیق نگاه کردن به طرح روی سطح چرم
- تا کردن چرم
- بوییدن چرم
- تست پارگی
- آتش زدن چرم
- سوراخ نشدن چرم
سادهترین روش برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی
برای این کار کافی است یک قطره کوچک آب روی محصول چرمی مورد نظر خود بچکانید و چند لحظه منتظر بمانید. درصورتیکه قطره آب آرام آرام جذب چرم شود به این معنی است که آنچه در دستان شماست به احتمال زیاد چرم مرغوب است. اما در صورتی که آب از روی چرم سر بخورد و از آن سرازیر شود، باید به اصل بودن آن شک کرد.
از این روش بیشتر برای تشخیص چرم اصل از فوم استفاده میشود. چرا که فوم به دلیل پلاستیکی بودنش قادر به جذب آب نبوده و آن را سرازیر میکند. در حالی که چرم خوب دارای سوراخها یا منافذ بسیار ریزی است که بهتدریج مولکولهای آب را از خود عبور میدهد.